.

  • Gefeliciteerd je bent zwanger!

Zwanger zijn en het krijgen van een kindje is een bijzondere, maar ook spannende periode. Dit kan veel vragen en soms ook onzekerheid opleveren. We willen graag dat je je op je gemak voelt en vertrouwen hebt in je zwangerschap.
Vida wil je daarom in deze periode graag persoonlijke zorg bieden. We doen een uitgebreide intake en we nemen tijdens je vervolgcontroles bij je thuis of op de praktijk uitgebreid de tijd om jullie te leren kennen. We vinden het belangrijk om je te voorzien van goede en volledige informatie. En al jullie vragen en onzekerheden te kunnen bespreken. Vida verloskunde denkt graag met jullie mee!
Je kunt je direct bij ons aanmelden via het aanmeldformulier

Vitamines tijdens de zwangerschap

Foliumzuur

Foliumzuur (vitamine B11) is een belangrijk vitamine voor een gezonde ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby. Het duurt ongeveer vier weken voordat je lichaam genoeg foliumzuur heeft opgebouwd. Daarom adviseren we je om ten minste vier weken voordat je zwanger wilt worden totdat je 10 weken zwanger bent elke dag een tablet van 0,4 of 0,5 mg foliumzuur te slikken. Het slikken van foliumzuur verkleind de kans op een ernstige handicap zoals een open ruggetje bij je kindje. Ben je onverwacht of sneller zwanger dan verwacht? Begin dan zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur.

 

Vitamine D3

Vitamine helpt bij de botopbouw van de baby en lijkt de risico’s op zwangerschapsdiabetes, een laag geboortegewicht voor de zwangerschapsduur en astma-achtige symptomen bij je baby te verlagen. Wij adviseren je om dagelijks 10mcg vit D te slikken gedurende de hele zwangerschap.

 

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een multivitamine speciaal voor zwangeren te slikken, waarin alle vitamines in de juiste dosering aanwezig zijn.

 

Meer informatie Voedingscentrum

  •  

Eerste controle

De intake

De eerste zwangerschapscontrole plannen we rond de 7-8 weken van de zwangerschap en duurt ongeveer 60 minuten.

Tijdens deze intake nemen we uitgebreid de tijd om kennis te maken met jullie en bespreken we jullie wensen en verwachtingen. 

Ook maken we tijdens deze eerste controle een echo om te kijken hoever je precies zwanger bent, of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of het hartje klopt van jullie kindje.

Voorafgaand aan deze afspraak vragen we je om de intake vragenlijst ingevuld naar ons te mailen. Deze vragenlijst zorgt ervoor dat wij een compleet beeld krijgen van jullie gezondheid en situatie zodat wij onze zorg hierop kunnen aanpassen.

Daarnaast geven we je deze controle veel informatie over een gezonde start van je zwangerschap en zullen we met jullie in gesprek gaan over prenatale screening.

  • Vervolgcontroles

Vervolgafspraken

Iedere vrouw ervaart haar zwangerschap anders. Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam, de ene vrouw vindt het heerlijk om zwanger te zijn, de ander heeft enorm veel klachten.

Tijdens de vervolgcontroles staan we stil bij hoe je je voelt, hoe jullie de zwangerschap beleven en hoe jullie kijken naar het aankomend ouderschap. We vinden het belangrijk dat je al je vragen, zorgen, verwachtingen en wensen met ons kunt bespreken, zodat wij jullie op een gepaste wijze hierin kunnen begeleiden en ondersteunen.

Daarom heb je zo`n 12-14 controlemomenten tijdens je zwangerschap. Tijdens deze afspraken nemen we ruim de tijd voor je, zo leren we elkaar goed kennen. De afspraken kunnen op de praktijk plaatsvinden, maar ook bij jullie thuis in jullie vertrouwde omgeving. 

Alle controles worden in een digitaal, persoonlijk dossier bijgehouden in een beveiligde omgeving. Deze kun je ten alle tijden zelf inzien.