• Hielprik en gehoorscreening

Hielprik

In de eerste week na de geboorte van je kindje worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van uw baby. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige aangeboren ziektes. Deze ziektes zijn niet te genezen. Maar als ze op tijd worden opgespoord, zijn ze wel te behandelen.

Meedoen aan de hielprik is uiteraard vrijwillig. De hielprikmedewerker vraagt je altijd om toestemming, voordat hij of zij de hielprik uitvoert.  De hielprik is gratis en in belang van de gezondheid van je kindje.

Meer informatie: De hielprik en de gehoorscreening

 

Gehoorscreening

Met de gehoortest, die ook gehoorscreening wordt genoemd, kan bij uw baby een afwijking aan het gehoor snel worden ontdekt. En hoe eerder een eventuele behandeling gestart kan worden

De gehoortest doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. Je kindje merkt er nauwelijks iets van en slaapt waarschijnlijk gewoon door.

Het wordt gecombineerd uitgevoerd met de hielprik. Beide onderzoeken worden uitgevoerd door een verpleegkundige van het consultatiebureau, zij krijgen via de gemeente te horen dat je bent bevallen en komen aan huis de testen doen.